Kratka i naša interpretacija FOSS (Free and Open Source Software) pokreta

Zašto naša interpretacija? Napisana je iz glave, bez ponovnog provjeravanja činjenica na internetu, to znači da u nekim dijelovima može biti nenamjernih gresaka.

Richard Stallman - programer koji je 70tih godina prošlog stoljeća pisao računalne programe u znanstvenim laboratorijima, začetnik je cijelog pokreta. Dok je g. Stallman pisao računalni kod za potrebe znanstvenih istraživanja, bilo je sasvim prirodno da su programeri jedan drugome davali svoj računalni kod i na taj način pomagali jedni drugima. U toj zajednici bilo je neprirodno rješavati problem, tj. pisati računalni kod za problem koji je već riješen od strane nekog drugog kolege programera. Duh te zajednice bio je da ne treba gubiti vrijeme na rješavanje već riješenoga, već se uhvatiti rješavanja sljedećeg nerješenog problema.

tux

Richard Stallman je počeo pisati računalne programe, dijelove operativnog sustava, po uzoru na UNIX obitelj operativnih sustava. Osmislio je takozvanu GPL licencu za računalne programe, pod kojom svi programi koji se napišu trebaju biti dostupni i u obliku svog izvornog koda. Neću ulaziti u dubinu GPL licenciranja, želio bih samo istaknuti da se GPL licenca naziva još i copyleft (za razliku od copyrgiht - prava zaštićena). Do kraja 80tih godina prošlog stoljeća, grupa programera pod okriljem GNU zaštitnog znaka napisala je većinu dijelova UNIX operativnog sustava.

Početkom 90tih je student helsinškog univerziteta, Linus Torvalds, napisao jezgro operacijskog sustava i uklopio ga s alatima i programskim bibliotekama GNU grupe. Tako je nastao operativni sustav koji danas poznajemo kao Linux, mada je pravilnije nazivati ga GNU/Linux, pošto je veliku većinu programskog koda cijelog operativnog sustava, zapravo, napisala GNU grupa.

Danas je Linux svjetski poznat i priznat sustav koji koristi većina serverskih računala na internetu i većina superračunala današnjice.

Linux_Desktop